Vile v Lichocevsi se vrátila její původní krása

Vile v Lichocevsi se vrátila její původní krása

Do rukou stávajícího majitele se vila dostala v roce 2017, kdy byla již ve značně zchátralém stavu. Ve vile se téměř dvacet let netopilo, objekt promrzal, zatékalo do něj, sklepy byly vlhké a hrozila mu demolice.

Současný majitel se rozhodl pro záchranu tohoto jedinečného domu a s velkou péčí a citem se pustil do kompletní rekonstrukce vily. Téměř všechny zachovalé původní prvky a detaily byly odborně ošetřeny, provedla se sanace střechy a zdiva, bylo instalováno nové topení s dobovými litinovými tělesy, repasována původní špaletová okna a také se podařilo zachránit více než tři čtvrtiny původních parketových podlah, které přežily překryté linoleem či deskami. Završením všech úprav byla i rekosntrukce původní rozhledny na střeše vily. Společně s rekonstrukcí vily proběhla i úprava venkovních prostor a rekultivace zahrady.

Na jaře letošního roku byly dokončeny poslední stavební práce a vila se tak opět stala ozdobou a chloubou celé obce. V současnosti slouží občanům jako kontaktní centrum Spolku za krásnější Lichoceves a Noutonice.

Vila je vytápěna novým kotlem na peletky s celosezónním skladem paliva, více o vytápění zde.

 

Fotogalerie